Hem / Klubben / HOCKEYGYMNASIET

HOCKEYGYMNASIET

hockeygymnasiet

Huddinge IK (Huddinge Hockey) bedriver tillsammans med Huddingegymnasiet ett NIU-gymnasium (Nationellt godkänd IdrottsUtbildning, högst rankad på gymnasienivå) auktoriserad av Svenska Ishockeyförbundet. Ishockeygymnasiet är en mycket viktig del av Huddinge Hockeys elitverksamhet. Talangfulla spelare ska med god handledning och bästa möjliga träningsförutsättningar kunna utvecklas till spelare på elitnivå. Som elev på ishockeygymnasiet ska Du även klara av studierna med goda resultat.

Studier och träning

NIU-utbildningen innebär att du som sökande får stor möjlighet att kombinera studier på gymnasienivå och satsa för att nå elitnivå inom ishockey.
Huddingegymnasiet (www.huddingegymnasiet.se) kan f.n. erbjuda 3-årig gymnasieutbildning inom:

 • NA-programmet – inriktning Natur
 • SA-programmet – inriktning Beteende och samhälle
 • EK-programmet – inriktning Ekonomi och inriktning Juridik
 • TE-programmet – inriktning Informations och medieteknik
 • BF-programmet – i samarbete med Sågbäcksgymnasiet
 • BA-programmet - i samarbete med Sågbäcksgymnasiet

Idrottsinriktningen fördelas på Idrottsspecialisering 1 och 2 samt Tränings- och tävlingslära 1 och 2 som tillsammans utgör 400 poäng av 2500 poäng som du ska läsa på gymnasiet under 3 år.

Idrottsspecialisering/Tränings- och tävlingslära – ishockey, bedrivs två gånger i veckan inom skolschemat på förmiddagar. Här förenas kvalificerad ishockeyträning med studier på gymnasienivå.

I genomsnitt tränar eleverna 6-8 gånger och spelar två till tre matcher i veckan. För att klara denna träningsmängd på bästa sätt erbjuder skolan förstärkt mellanmål vid förmiddagsträningar och matlåda mellan skola och den ordinarie lagträningen kvällstid.
Huddinge Hockey kontrollerar att antagen elitishockeygymnasieelev registreras och ges möjlighet till spel och träning i Huddinge Hockeys J18, J20 eller A-lag (representationslag) eller annan förening i den utsträckning och på den nivå som bäst gagnar elevens ishockeymässiga utbildning.

Du får aldrig glömma bort att du i grunden går på ett nationellt gymnasieprogram som kommer att kräva mycket arbete ifrån dig. Det är lätt att glömma när en krävande, men rolig ishockeysäsong är i full gång. Utan ditt eget ansvar kan vi inte hjälpa dig, men med vår hjälp kan vi tillsammans lyckas med att elitsatsa på hockeyn och samtidigt lyckas med gymnasiestudierna.
Vi försöker gynna ditt schema, framförallt kring helgerna. Du kommer att ha en personlig mentor som du alltid kan kontakta samt lärare som vet vad elitidrott kräver och som förstår din satsning på både skola och idrott.

Lärare/Tränare

Utbildningen leds av:

 • Anders Selin, 2-årig akademisk utbildning från Gymnastik- och idrottshögskolans lärarprogram (pågående) samt steg 1 utbildad från Svenska Ishockeyförbundets tränarutbildning. Spelarmeriter från bland annat Hockeyallsvenskan.
 • Anders Hultin, Elit tränar utbildad (högsta möjliga) från Svenska Ishockeyförbundet och tränare för Huddinge Hockeys J18. Tränarmeriter från bland annat Elitserien (SHL) och SM-guld vinnare på juniornivå.
 • Jan Lindahl, Steg 3 utbildad målvaktstränare (högsta möjliga) från Svenska Ishockeyförbundet.

Antagningsprocessen

NIU är en nationellt godkänd idrottsutbildning där antagningen ska ske inom vissa bestämda ramar. Eleverna är begränsade till att välja 4 alternativa NIU skolor, utan inbördes rangordning, så tänk igenom valen ordentligt.

Viktiga datum:

 • 10/9 öppnar webbansökan. Det sker via Svenska Ishockeyförbundets hemsida (http://www.swehockey.se/Hockeyakademin/Information/Hockeygymnasium/Ansokan)
 • 1/12 ska ansökan vara inlämnad och klar och eventuella ändringar ska vara gjorda
 • 25/1 innan skolansökan ska besked om antagning meddelats (senast!) - målsättningen är dock att besked lämnas så tidigt som möjligt efter 1/12
 • 1/1 kan begäran om svar från elever som blivit erbjuden plats skickas från skolan/klubben
 • från 10/10 kan elever i samförstånd med vårdnadshavare få ett "tidigt erbjudande" om plats (bindande vid svar JA)
 • 26/1 är sista svarsdatum för eleverna, efter det är platserbjudandet förverkat 

Under tiden fram till ansökningsperioden gått ut, sker kontakter med klubbtränare och distriktstränare samt provträningar och scouting av matcher. Bedömning och ranking av sökande elever genomförs av respektive arrangerande gymnasium, samverkande förening och den instruktör som ansvarar för träningen.

Reservplats kan erbjudas spelare, vilket innebär att de får en plats om någon av de antagna spelarna väljer att tacka nej eller hoppar av. Skulle det visa sig att trupperna i föreningen förändras mycket under hösten, och fler platser kan erbjudas, så får även ett nej/avslag ändras till ett erbjudande om plats förutsatt att eleven inte tackat ja till en plats på annan ort.

Vem kan du kontakta vid frågor?

Anders Selin, lärare/tränare Huddingegymnasiet

Tel: 08 - 535 373 14

E-post: anders.selin@huddinge.se

Rss Skriv ut
Senaste match
Huddinge IK
1-2
Vimmerby Hockey
16/2 Björkängshallen
Hall of fame. Micke Johansson
Hall of fame. Micke Johansson
Säsongen 2017/18
Säsongen 2017/18
Huddinge Hockey
Nyheter
17 februari 2018 09:08
16 februari 2018 10:20